Warsztaty z przygotowywania produktów regionalnych

W marcu odbyły się pierwsze z trzech tematycznych pasm warsztatowych  „Skarby naszego regionu” organizowane w ramach Projektu Multimedialne Centrum Edukacji Lokalnej.

Głównym celem zorganizowania warsztatów była wymiana doświadczeń.  Cykl – potrawy regionalne - który odbywał się w Rudkach w gminie Przyłęk, pozwolił zaprezentować uczestnikom jedną z płaszczyzn dziedzictwa kulturowego jaką jest „swojskie jadło”.  Uczestnikami warsztatów były panie z Kół Gospodyń Wiejskich obszaru LGD: z Gozdu, Podgóry, Łaguszowa, Grabowa nad Wisłą oraz mieszkańcy gmin należących do Stowarzyszenia „Dziedzictwo i Rozwój”.

KGW Rudki wspólnie z paniami, które skorzystały z zaproszenia na warsztaty przygotowały wiele regionalnych potraw wśród których znalazły się między innymi: forszmak, szybkie pączki, sałatka lodowa z sosem z ziół ogrodowych, sernik,ciasto wiewiórka, szarlotka królewska, rolada, kula z niespodzianką, kapusta z grochem, jajka faszerowane, sałatka brokułowa, sałatka z piersią z kurczaka, sałatka owocowa, baleron.

Podczas gotowania uczestniczki wymieniały się doświadczeniami, uczyły się nowych przepisów, podglądały sposoby radzenia sobie z trudnymi sytuacjami podczas gotowania a przede wszystkim miło i w przyjemnej atmosferze spędzały marcowy weekend. Po wielu godzinach pracy przyszedł również czas na wspólną degustację podczas której każda z autorek swoich przepisów opowiadała o potrawie, przekazywała tajniki dobrego, swojskiego jadła. Wszystkie potrawy  nie tylko wybornie smakowały uczestniczkom ale również pięknie wyglądały. 

Organizator zapewnił dojazd na warsztaty uczestniczkom spoza Rudek. Wszystkie potrawy były wykonywane pod okiem profesjonalnego fotografa, który zbierał materiał na przygotowanie foto-książki ze wszystkich pasm warsztatowych.

Serdecznie dziękujemy paniom z KGW Rudki za podjęcie się niełatwego zadania i życzymy wszystkim uczestnikom satysfakcji z gotowania.